Anker

Spitsgatters hebben soms een ankerlier of ankerrol op het zwemplateau staan. Maar welk anker je moet gebruiken voor jouw schip? Dit is afhankelijk van de lengte en/of gewicht van het schip en mede afhankelijk van het vaar- of ankergebied en dan met name de bodemgesteldheid.

Welke ankersoort past bij welk vaargebied?

De verschillende ankersoorten zijn grofweg onderverdeeld in twee categorieën. Er zijn ankers die met name het schip op zijn plaats houden door hun grote gewicht en ankers die vooral houdkracht hebben door hun vorm. We noemen deze gewichtsankers en lichtgewichtsankers.

Allereerst moet je je afvragen waar je het meeste vaart. Is dit voornamelijk rustig en beschut water, dan volstaat een eenvoudiger, lichter anker. Op open water is een zwaarder en groter anker handiger, denk aan een groot poolanker of stokanker. Bovendien reageert het materiaal van het anker op zout water anders dan op zoet water. Vaak ligt de materiaalkeuze tussen RVS, gegalvaniseerd staal of aluminium, met als belangrijkste verschil de prijs en het gewicht.

Bovendien is het belangrijk om je af te vragen in wat voor ondergrond je vooral gaat ankeren. Bij zanderige en zachte grond komt een anker met grote vloeien of ploeg goed van pas. Deze ankers graven zich goed de slappe ondergrond in. Bestaat de grond uit vaste rotsen of is hij begroeid met zeegras, dan komt juist een anker met flinke haken en meer gewicht goed van pas. Met bijvoorbeeld het stokanker of katanker lig je dan zo vast als een rots.

Plaatankers

Ankers met vloeien houden over het algemeen goed stand op een slappe en zanderige ondergrond en minder op een ondergrond van zeegras of kei. Het voordeel van dit type anker is dat je ze uit elkaar kunt halen en gemakkelijk kunt inklappen, waardoor je ze snel op kunt ruimen en ze weinig ruimte innemen. Daardoor zijn ze ideaal voor de wat kleinere boot met een ankerkastje. 

Ankers met vloeien zijn bijvoorbeeld de Danforth anker, plaatanker en paraplu anker.

Ploegschaarankers

Een ploegschaaranker kan heel goed stand houden op verschillende soorten ondergronden, helemaal in vergelijking met een plaatanker. Ook heb je met een ploegschaaranker niet het probleem dat er modder vast blijft zitten op de vloeien, waardoor wordt voorkomen dat het anker wordt ingegraven. Een nadeel is wel dat ploegschaarankers erg zwaar zijn. Daardoor zie je dit soort anker vaak terug op wat grotere boten die een boegrol hebben.

Voorbeelden van ploegschaarankers zijn het Kobra anker, Delta anker, Bruce anker en CQR anker. 

Rocna anker

Dit is een multi purpose anker, wat betekent dat het anker geschikt is voor alle bodemsoorten. Het is bestand tegen wind en getijden, en heeft daarnaast een ongekende houdkracht. En dat zijn geen holle woorden, want het Rocna anker komt als beste uit de onafhankelijke testen van Yachting Monthly, SAIL, Practical Boat Owner en nog veel meer. Zie: https://youtu.be/BD3VuWSm07s


Type boot

Een andere belangrijke afweging is het type boot. Scherpe en lichte jachten hangen veel minder aan een anker dan zware en brede boten. Hoe zwaarder de boot, hoe zwaarder en groter het benodigde anker. Wel zijn er een aantal kleine en lichte ankers met enorme houdkracht, zoals de Fortress en het Danforth anker.

Het houd bovendien niet op bij de keuze van het anker zelf, ook zaken als opbergruimte en ankerbevestiging doen ertoe. Kan je je anker kwijt aan boord? Als er weinig ruimte is kan een inklapbaar anker of boegrol goed van pas komen. De boegrol, waar het anker op ligt, zie je veel bij zeiljachten. Indien deze niet aanwezig is zul je het anker bijvoorbeeld moeten opbergen in een ankerkast waar hij dus in moet passen.

Ankerlijn of ankerketting

De afweging tussen ketting of lijn heeft niet alleen te maken met de lengte die je kwijt kunt. Ook de lengte die past bij de dieptes en andere omstandigheden van jouw vaargebied doen ertoe. Een ankerlijn is uiteraard lichter dan een ankerketting. Er is minstens genoeg lijn of ketting nodig om het anker plat op de bodem te laten liggen zodat hij zich goed kan ingraven en de boot niet het anker omhoog uit het zand trekt.

Ankeren

Op de website Scheepswijs.nl beschrijft Marianne van der Linden in een aantal artikelen het varen met platbodems. Een van de artikelen is gewijd aan het ankeren: https://www.scheepswijs.nl/sdz/pdf/sdz2006-04-vooranker.pdf

Overige bronnen

Bron: https://www.zeilen.nl/aan-boord/starten/verschillende-ankersoorten/

Bron: https://www.menlife.nl/hoe-kies-je-een-anker-voor-je-boot/

Bron: Ankeren, zo doe je dat correct en veilig - KOK watersport

Bron: https://www.avamarine.nl/product-category/ankergerei/

Bron: Home - Rocna Anchors



Reacties

Populaire posts van deze blog

Project vuilwater afvoer

Project mast Scand 25 (navigatieverlichting etc.)

Project verwarmen