Landvasten

Welk type landvast kan ik het beste gebruiken?

Landvasten zijn verkrijgbaar in polypropyleen en polyester. Landvasten van polypropyleen zijn vaak iets goedkoper en blijven drijven. Een handige eigenschap, zo komt je touw niet snel in de schroef. Wat wel een nadeel is, is dat deze sneller kraken onder spanning. Polyester landvasten hebben een hogere trekkracht, hoge slijtvastheid en deze zijn soepel in gebruik. Daarnaast zijn de landvasten tevens verkrijgbaar in geslagen of gevlochten materiaal. Een geslagen landvast is vaak goedkoper. Een gevlochten landvast is daarentegen weer minder gevoelig voor beschadiging.

De lengte en de dikte van je landvast is afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste is natuurlijk het type schip. Hoe langer en zwaarder je schip, hoe dikker de landvast. Daarnaast speelt ook het vaargebied mee. Lig je op een plaats met veel stroming, dan heeft je landvast het veel zwaarder te verduren dan op een beschutte ligplaats. De grootte van je kikkers of bolders is ook belangrijk voor het bepalen van de lijndiameter. Een dikke lijn op een kleine bolder werkt namelijk erg slecht en krijg je moeilijk weer los. De algemene richtlijnen voor de dikte zijn als volgt:

Lengte schip (mtr) - Polyester - Polypropyleen
8 10 14
10 12 16
12 14 18
14 16 20
16 18 22
19 20 24

Algemene richtlijn voor de lengte van de landvast is 1,5 keer de lengte van je schip. Dus bij een boot van 10 meter, is het advies om een landvast van 15 meter lang te bestellen.

Een andere stelregel luidt: 4 stuks van 1,5 keer scheepslengte en 2 stuks van 2 keer scheepslengte. De twee langere lengtes voor lange lijn naar de wal als je bijvoorbeeld 2 of 3-dik in een haven ligt.

bron: https://jachttuigerij.nl/landvasten-welke-lengte-en-meer/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Project vuilwater afvoer

Project mast Scand 25 (navigatieverlichting etc.)

Project verwarmen