Toiletafvoer de praktijk

 Er is een aparte post gewijd aan de regelgeving, zie Dossier toiletafvoer wat zegt de wet? (friesespitsgatters.blogspot.com)

Kort gezegd komt de huidige stand van zaken neer op:

  1. Als een toilet dusdanig is geconstrueerd dat alleen urine (en spoelwater) geloosd kan worden, dan mag dit op het oppervlaktewater geloosd worden. De vraag is wel of uw mede havengenoten hier vrolijk van worden ...
  2. Is het toilet dus niet zodanig geconstrueerd dat urine met spoelwater apart geloosd kan worden dan is de meest voor de hand liggende oplossing de installatie van een vuilwatertank, met afzuigmogelijkheid.
  3. Aangezien veel vuilwatersystemen ook een onderwaterafvoer hebben, dient deze op enig moment (het exacte jaartal waarin dit gehandhaafd zal worden is nu nog onduidelijk) verzegeld te worden. 

Ad 1

Met de MAXi Boot droogtoilet, biedt de firma Ecosave hiervoor een optie aan: Ecosave MAXi Boot - Droogtoilet, boottoilet, waterbesparend

Ad 2 / 3

Het alternatief is een standaardoplossing, van toilet aangesloten op de vuilwatertank, welke voorzien is van een afzuigaansluiting.

Voor de afzuigaansluiting (dekdoorvoer) geldt: 

  • Dekaansluiting te hebben die is genormaliseerd volgens ISO norm 4567. 
    Deze aansluiting eindigt met 1½ inch schroefdraad waarop de afzuiginstallatie kan worden aangesloten.

Zie bijvoorbeeld de dekdoorvoer van Allpa Marine: https://allpa.nl/allpa-iso-afzuigdekfitting-messing-verchroomd-voor-vuilwater-aansluitingen-o38mm-50mm-60mm-compleet-met-sleutel.html

Indien de beluchting bestaat uit een leiding die een kleinere diameter heeft dan de dekaansluiting, bestaat de kans dat de vuilwatertank implodeert tijdens het leegpompen door een krachtige vuilwaterpomp. 

In dit geval dient een vuilwatertank veiligheidsventiel te worden gemonteerd. Bij een leiding met dezelfde diameter als de dekaansluiting is dit niet nodig.


Zoals vermeld lijkt het erop dat met de invoering van de nieuwe omgevingswet ook de verzegelingsplicht voor huiddoorvoeren van kracht wordt. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe dit vormgegeven zal worden en zijn mij ook geen afsluiters bekend die hieraan voldoen.

Fecaliën afbreken

’Bio fecaliën treat’ is een milieu en gebruiksvriendelijk product. Het bevat een mengsel van absoluut veilige uitgebalanceerde bacteriestammen. Door toevoeging van 1 liter ‘Bio fecaliën treat’ op een tank van 100 liter zullen deze bacteriestammen zich razendsnel vermenigvuldigen en fecaliën en toiletpapier afbreken waardoor er alleen nog een vloeibare stof in uw tank achter blijft. Dit proces duurt een dag of twee. Daarna kunt u de fecaliëntank zonder problemen leegpompen. U kunt de tank wel gewoon verder blijven gebruiken tijdens dit proces. Let wel, we spreken over een fecaliëntank en niet over een chemisch toilet dat is iets heel anders.

Bio Fecaliën Treat is een milieu en gebruiksvriendelijk product in een nieuwe ontwikkelde formule en het bevat een mengsel van absoluut veilige uitgebalanceerde bacteriestammen die geselecteerd zijn op hun unieke eigenschappen.

Bio Fecaliën Treat is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in fecaliën opslagtanks:

  • bij de beroepsvaart, jachten, jachthavens, campings, overslag, waterzuiveringen.

Mede bij verplaatsbare toiletten:

  • in touringcars, campers, caravans, treinen, vliegtuigen etc.

Gebruiksaanwijzing:

Bio Fecaliën Treat is een gebruiksklaar geconcentreerd biologisch preparaat.

Het verbruik is vanaf 1 liter op elke 100 liter te behandelen afvalwater.

De opvangtanks dienen geheel vrij te zijn van eerder gebruikte toiletchemicaliën.

zie bijvoorbeeld: https://schoonschip.shop/product-category/reinigen-onderhoud/vuilwatertank-reinigen/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Project vuilwater afvoer

Project mast Scand 25 (navigatieverlichting etc.)

Project verwarmen